Sunday 12 July 2020

Bir Sistem Eleştirisi: Joker


28 yıllık yaşantısına dünyaya Joker performansına hediye eden Heath Ledger'den sonra en iyi Joker performansı çizen ve bu uğurda kilo da veren, eriyen, biten ve çok dehşet kahkaha atan bir Joaquin Phoenix çizelim buraya. Hatta Joaquin Phoenix ödül de almış olsun. Belki Oscar'da film en iyi film ödülünü almadı ama Joaquin Phoenix, performansıyla en iyi erkek oyuncu ödülünü sırtladı.

Tabii belirmek gerekir, Heath Ledger'den tamamen farklı bir Joker portresi çiziyor Joaquin Phoenix. Zayıflatmış bünyesine farklı bir kahkaha efekti koyuyor, ezilmiş Joker karakterine farklılık katıyor. Joker'in gülmesinin sebebi, nörolojik bir sorundur aslında. Psödobulbar etki deniyor buna. Onun böyle kahkaha atması da hiç normal değil. Hatta otobüste rahatsızlığından dolayı güldüğünü kağıtta yazarak kişilere göstermiştir. Nörolojik sorunlarının yanında, psikolojik anlamda da sorunları vardır. Kafasında olaylar varmış gibi de çizmektedir.

Filmdeki esas nokta aslında silahtır. Onu ezip, aşağılamaya çalışanlara karşı silahı silah olmuştur. O silah öyle büyümüştür ki, halkı sokağa dökmüştür. Tabii bütün bunlar olurken, Batman'e selam çakmayı da ihmal etmemişlerdir. Bruce Wayne küçüklüğüyle kendini göstermiştir ve Batman olarak yer almadığı için fantastik öge de filmde yoktur.

Kurgusu başarılıydı, oyunculuklar başarılıydı. Joaquin Phoenix ile Robert De Niro'nun oyunculuğu fazlasıyla ön plandaydı. Başarılı bir filmdi. Joaquin Phoenix, oyunculuğuyla fazlasıyla hak etti ödülü. Todd Phillips farklı bir Joker filmi ortaya çıkardığı için tebrik etmek gerekir. Heath Ledger ile özdeşen karakteri farklı bir şekilde ortaya koyarak o karakterden sıyırmayı başardı.


9/10

No comments:

Post a Comment

Bir Ada Hikayesi: Cast Away

Filmi yıllar önce izleyişimde etkileyici gelmişti ama sonradan dikkatle izleyince beklentinin altında kalan bir film oldu. Bir kere baş...