Monday 21 October 2019

Film Gibi Dizi: "When They See Us"



Netflix'te 31 Mayıs 2019'ta başlayan ve 4 bölüm süren bir mini dizi var ki, gerçek hayattan aldığı esintiyle izleyiciyi etkiliyor!

Central Park'ta spor yapan bir kadın, koşu yaptığı sırada dayak yer ve cinsel saldırıya uğrar. İşte bu sırada o civarda bulunan gençler polis tarafından yakalanarak gözaltına alınır. İşte bütün hikâye burada başlar. Korey, Antron, Raymond, Yusef ve Kevin adlarındaki bu beş isim kurban olarak sunulur bu olayın faili olarak. İzleyici aslında bu beş ismin suçsuz olduğunu biliyor ama kafada dönen soru ise, "bu işten nasıl kurtulacaklar" sorusu oluyor.

İlk bölümde olayla birlikte girizgah yapılıyor, işte kafadaki derin sorular dönmeye başlıyor, "bu işten nasıl kurtulacaklar" sorusu. İkinci bölümde ise, bu soruya cevap aranıyor. Tam bir hukuk bölümüydü. Duruşma üstüne duruşma gerçekleşiyor. Üçüncü ve dördüncü bölümlerde zaman ileriye aktarılıyor. Düğüm safhası da işte bu iki bölümde. Esasında film tadı veren de aslında bu son iki bölüm, özellikle de son bölüm.


Dram ağırlıklı olduğu için genel olarak ağır gittiğini söyleyebilirim; ancak ağır bir şekilde ilerlemesi de izlemeye engel değil. Duyguları geçirebilen, hatta özellikle de son bölümde dizi, başka boyuta geçti, film gibiydi. Bu havayı veren de, son bölümdeki muhteşem performansıyla Jharrel Jerome. Kendisi de bu performansıyla Emmy ödüllerinde ödül de kazandı.

Dizide birtakım kavramlar da işlendi; iyilik, kötülük, doğruluk, dürüstlük gibi kavramlardı. Irkçılık konusu geçti, cinsellik üzerine konu geçti, ailevi konuları üzerinde de duruldu. Hukuk üzerinden adalet, insan üzerinden de psikolojik unsurlara inildi. Donald Trump, filmde "kukla" kavramına girdi. Dizide "kukla" olarak yer aldı. Dizide Trump göndermesi de manidardı. Bu olaya ismi karışan isimlerden birisi de Trump'tı. Trump, CNN'e konu hakkında olumsuz yorumlar yapıyordu. Günümüze geldiğimizde bu isimlerden özür dilemediği de biraz araştırma yapıldığında görülür.

Netflix, kısacası başarılı bir yapıma imza atmış. "Central Park beşlisi" olarak geçen isimlerin hayatını mini diziye çekilmesi de, özellikle "ön yargı" kavramı ve "adalet" kavramı üzerinde durulması çok anlamlı. Peki ne yapmalıyız? Donald Trump gibi suçsuz olmalarına rağmen suçlu ilân etmeye devam mı etmeliyiz birilerini, yoksa ön yargıları kırıp olayları anlamaya mı çalışmalıyız? Bu dört bölümde bunu göreceksiniz. Son bölümdeki Jharrel Jerome performansıyla bezenmiş film tadında harika bir bölüm izleyeceksiniz. Hatta kimi zaman sinirlenecek, kimi zaman üzülecek, kimi zaman gözyaşlarınızı tutamayacaksınız, gülme duygusu da eksik olmayacak. Her türlü duyguya girip çıkacaksınız.

9/10

No comments:

Post a Comment

Bir Ada Hikayesi: Cast Away

Filmi yıllar önce izleyişimde etkileyici gelmişti ama sonradan dikkatle izleyince beklentinin altında kalan bir film oldu. Bir kere baş...