Thursday 26 September 2019

İki Yanlışın Bir Doğru Edip Etmemesi Üzerine: "Elling"



İskandinav sinemasından bir film olan "Elling", 2001 yılında Norveç yapımı olarak vizyona girdi.

Film, psikiyatri tedavisi gören Elling ve Kjell Bjarne karakterleri üzerine kurulu. Annesinin vefatından sonra içine kapanan ve topluma karışamayan Elling, bağımlılık yüzünden hayatı yolunda gitmeyen Kjell Bjarne ile yolları kesişir ve olaylar gelişir. Filmin konusu bu şekilde. Filmde "iki yanlış, bir doğru edebilecek mi" sorusuna cevap aranması söz konusu.


Filmde depresif bir hava söz konusu. İçinde dram söz konusu olan ve karanlıktan aydınlığa çıkış söz konusu olan bir şey varsa, haliyle bu depresif hava söz konusu olabiliyor. Baş karakterleri benimseyip, kendinizi onların yerine koyuyorsanız, karakterlerin hayata karşı değişimlerini gördükçe, siz de o değişimlerden dolayı aydınlanıyorsunuz. Filmin en büyük artısı da bu işte. "Geç olsun, güç olmasın" parolasıyla yola çıkan iki insan, cesaret edip adımları atmaya başlıyor ve olaylar gelişiyor. Motive etme açısından başarılı bir film.

Filmin olumsuz tarafı, filmde geçmişe dair izlerin olmayıp, bir anda konuya girmesi. Geçmiş bilinmediği için karakterlerin profili anlattıkları kadar çizilebiliyordu. Filmin en büyük olumlu tarafı ise, kısa olması. Kısa olduğu için sıkmıyor ama geçmişe inilmediği için baş karakterler havada kalıyor.

Her şeye rağmen izlenesi ve düşünülesi film:
7/10

No comments:

Post a Comment

Bir Ada Hikayesi: Cast Away

Filmi yıllar önce izleyişimde etkileyici gelmişti ama sonradan dikkatle izleyince beklentinin altında kalan bir film oldu. Bir kere baş...