Sunday 19 July 2020

Bir Ada Hikayesi: Cast Away


Filmi yıllar önce izleyişimde etkileyici gelmişti ama sonradan dikkatle izleyince beklentinin altında kalan bir film oldu. Bir kere başlangıç iyi çizilemedi, uçak sahnesi çok iyi değildi. Ada sahneleri ise karakterin devleştiği, diyalogların en aza indiği sahnelerdi. Sırf Tom Hanks için bile o sahneler izlemeye değerdi. Gerçi o sahneler de yer yer sıktı. Sanki yıllar sonra döneceği aklımda kalmıştı ama dört yılda geri döndü, şans eseri orada olan gemiyle. Bu da biraz hayal kırıklığıydı. Karakterin döndükten sonra doğal hayata alışamaması vardı, yabancılaşması. O sahneler ilk sahnelere göre bir tık daha iyiydi aslında. Karakter gençleşerek geri döndü, zayıflayarak. Bence Chuck ile Kelly ilişkisi daha iyi çizilebilirdi, çok boşluklu kaldı. Adadaki kargoyu teslim etmesi ve yol ayrımı şeklinde kalması iyiydi. O sahneden sonra adaya geri dönse daha iyi olurdu aslında. Kurtulmak istediği ama çok alıştığı ada. Tabii orada alışacak kadar uzun kalmadı, sadece dört yıl kaldı. Kurumsallaşma biraz zaman alıyor, uzunca bir süre ve bu süre 10 yıl üzeri olunca daha bir belirginleşiyor.

Senaryo ve kurgu anlamında zayıf bir filmdi. Karakterler iyi çizilememişti. Bilhassa yan karakterler iyi çizilemedi. Chuck odaklıydı ama yan karakterler biraz havada kaldı. Yönetmen Robert Zemeckis'in Forrest Gump ve Flight gibi filmleri de böyleydi, bir karakter odaklıydı, yan karakterler yer yer zayıf kalabiliyordu ama ikisi de bu filme göre daha sağlamdı. Forrest Gump ödüllü bir başyapıttı. Öte yandan Flight filminde buradaki uçak düşüşünden kat be kat daha iyi düşüş vardı. Yönetmen çok profesyonel hazırlamış o sahneyi ama bu filmde biraz havada kaldı. Oyunculuk anlamında Tom Hanks çok başarılıydı. Başrol oyuncusu olmasının da etkisiyle tek başına sırtladı filmi. Biraz da ağır filmdi ama bu ağırlık filmin yavaş ilerlemesinden, durağanlığından kaynaklanıyordu. Bazı filmler gibi anlaşılması güç bir film değildi.

Bu arada Forrest Gump ile ikisinin ortak bir sahnesi vardı, o da yol sahnesi. Çok dikkatimi çekmişti, onu da belirtmeden geçmeyeyim.



(1994 - 2000)


Bu da filmin çekilmiş olduğu ada, Fiji Adaları.

No comments:

Post a Comment

Bir Ada Hikayesi: Cast Away

Filmi yıllar önce izleyişimde etkileyici gelmişti ama sonradan dikkatle izleyince beklentinin altında kalan bir film oldu. Bir kere baş...