Tuesday 9 July 2019

Irkçılığa Bol Göndermeli: BlacKkKlansman




2018'de vizyona giren ve Oscar 2019'da boy gösteren "en iyi uyarlama senaryo" ödülünü kazanan bir filmdi "Blackkklansman" filmi!

Filmin başlangıcı hiçbir karakter tanıtımı yapmaksızın bir anda olayların içinde kendini bulan iki karakterin ırkçılıkla mücadelesini anlatıyor. "Irkçılıkla mücadele" derken; iki karakter de casus dedektiftir ve ikisi de "klan" denilen iki farklı toplulukta birbirine değmeden olayların içinde ırkçılıkla mücadele etmeye çalışıyor, yani polis kimlikleriyle olaylara müdahale etmeleri söz konusu oluyor.

Filmin akıcı olmaması, ancak sonlara doğru akıcı olmaya başlaması filmi sıkıcı kılıyor. Karakterlerin tanıtımı yapılmadan damdan düşer gibi olayların içinde bulunulması da gözüme batan bir diğer husustu. Filmin akıcılığı söz konusu olsaydı ve karakterlerin bu noktaya nasıl geldiği anlatılsaydı, belki de film daha iyi olabilirdi.

Filmdeki iki karakterden biri olan Ron Stallworth gerçek hayatta yaşayan biri olduğunu belirteyim. Gerçek hayattan esinlenerek ortaya konmuş film olduğu da filmde belirtiliyordu. Uyarlama senaryo yönünden ödül alsa da, kurgusal anlamda çok iyi bir film olduğunu düşünmüyorum. Bunun sebebi ise, filmin yavaş bir şekilde ilerlemesi ve olaylar arasında oluşan boşluk. Tam olarak zaman da belli değildi. İzlerken herhangi bir zamana da rastlamadım, bu da bir diğer olumsuzluktu.

Bir karakter siyahi, ki son zamanlarda giderek artan siyahiler üzerinden filmler ortaya çıkmaya başladı. Dünyada ırkçılık karşıtı, bilhassa siyahiler üzerinde bilinç olmaya başladı. Siyahiler eskisine göre daha bir insan yerine konmaya başlandı. Hitler döneminde Yahudiler soykırıma uğramıştı, özellikle de o dönemden sonra Yahudiler kendi devletlerini kurmuştu. Yine de tabii Yahudiler üzerinden de Yahudilere ırkçılık yapılması eleştirildi inceden ve ikinci karakter Yahudi idi. Tarih üzerinden de bolca gönderme yapıldı.


Film düşündüren bir yapıya sahipti ama sanki sırf gönderme yapmak için yapılmış gibiydi. Sürekli olarak tarih üzerinden gönderme yapıldı, sürekli olarak ırkçılık vurgulandı. Sanırım ırkçılık üzerinde en çok ve en net vurgu yapılan film, bu filmdi. Aslında konusu iyiydi de, işleyişi tam anlamıyla beğenmedim. Son sahnede ancak hareketlenen bir yapıya sahip oluyor film. Bitişte bile gönderme yapıldı. Hatta bu göndermeye Donald Trump içerlenip, yönetmen hakkında tweet bile atmış.

6/10

No comments:

Post a Comment

Bir Ada Hikayesi: Cast Away

Filmi yıllar önce izleyişimde etkileyici gelmişti ama sonradan dikkatle izleyince beklentinin altında kalan bir film oldu. Bir kere baş...